Mautic este GRATUIT pur şi simplu? Care sunt minusurile?
1. Instalarea
şi punerea în funcţiune este foarte complexă şi durează cel puţin 24 de ore (activarea Amazon SES)
2. Integrarea
cu celelalte platforme, module WordPress, pluginuri necesită încă o gândire de programator
3. Editorul de pagini de lansare
este buggy. Mă refer la editorul GrapesJS, cel nou, care e responsive implicit. Editorul clasic nu l-am folosit pentru asta până acum – probabil că e mai robust, fiind cel ce a fost prezent de la începutul lansării Mautic în 2014.
Ca o alternativă la editorul GrapesJS, se poate crea tot conţinutul paginii într-un oricare alt editor şi apoi de dat CopyPaste la codul HTML – aşa cum fac în prezent. Din nou deci – gândire de programator.
4. Nu salvează emailul
Din când în când se întâmplă că nu poate salva emailul ce l-ai modificat. Motivul este că fereastra are un status care nu mai e actual. Îţi poţi da seama de asta printr-un mesaj care-ţi spune că trebuie să reîmprospătezi fereastra. Am observat că se întâmplă asta când lucrez în mai multe taburi de-o-dată sau încep să lucrez într-o instanţă care e deschisă de ore şi uitată aşa.
Acest punct mi se pare cel mai periculos. De aceea compun emailurile în google Docs sau în Notes pe calculator şi nu în Mautic direct. Acolo dau doar CopyPaste. În orice caz, m-am obişnuit ca imediat după ce activez tabul cu Mautic, să apăs F5.
5. Tooltipuri pe ecran
În editorul de campanii, dar şi în alte locuri, mai rămân din când în când, Tooltipuri pe ecran (sunt acele căsuţe negre cu sfaturi legate de funcţionalitatea unui buton sau element). Dacă am observat bine, apar când lucrez prea repede. Asta nu-i deranjant pentru mine, că dispar după un F5.
6. Aspectul unui formular
dacă nu-ţi place cum arată conform temei alese, trebuie să ştii să-l ajustezi prin CSS. Nu ştii ce e codul CSS? Şi totuşi vrei ca aspectul să fie într-un mod anume? Atunci ai greutăţi dacă nu ai cunoştinţe de CSS. Dar să ştii că nici eu nu sunt un expert în CSS – google însă le găseşte pe toate!
7. Mautic este gratuit 100%, dar…
Programul Mautic este gratuit pur şi simplu, dar VPS-ul costă lunar o taxă (VPS = calculatorul pe care rulează), precum şi trimiterea efectivă a emailurilor prin Amazon SES, în funcţie de numărul lor (1$ pentru fiecare 10k emailuri).
Chiar cu toate aceste aspecte negative, eu tot îl găsesc singura unealtă care are potenţial. Cel mai mare potenţial de a-l folosi foarte mult timp. Deocamdată nu-i folosesc toate serviciile, dar va veni timpul când voi avea nevoie de ele şi chiar le voi găsi utile. La ActiveCampaign probabil că ar fi trebuit să trec de la abonamentul Lite la Plus, sau Professional sau chiar Enterprise pentru a folosi o funcţie sau alta mai avansate. Cu Mautic voi avea funcţiile la îndemână, imediat ce voi dori să le folosesc.
Chiar şi cu aceste minusuri actuale, plusurile prezentate în articolul acesta fac din Mautic soluţia finală de automatizare a marketingului online.
Imaginea articolului de Ulrike Leone de la Pixabay